Trouwen in het buitenland

Wie droomt daar niet van? Een bruiloft op een boerderij in Toscane of romantisch het ja-woord geven in Barcelona. Tegenwoordig kan het niet hipper zijn. Destination wedding, oftewel trouwen in het buitenland is een steeds meer voorkomend fenomeen. Hier komt natuurlijk het een en ander bij kijken. Zo ook een fotograaf.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Alsof een bruiloft regelen in Nederland al niet moeilijk genoeg is, is in het buitenland een Destination wedding organiseren al helemaal een uitdaging. Vaak wordt er een weddingplanner ingehuurd. Die is bekend met de markt en heeft een ruime netwerk van lokale bedrijven en de omgeving.

Waarom een Nederlandse fotograaf voor destination wedding?

Ik stel liever de vraag: waarom niet? Een fotograaf uit Nederland heeft een aantal voordelen ten op zichte van een buitenlandse fotograaf. Hieronder beschrijf ik in het kort welke dat zijn.

  1. De taal: tenzij je twee of meertalig bent opgevoed of een ruime tijd in het buitenland hebt gewoond, is de Nederlandse taal je moedertaal. Dat wil zeggen dat je jezelf kan uitdrukken zonder dat het op een ander manier opgevat kan worden. Met een fotograaf uit Nederland, kan je makkelijker overleggen, de aanwijzingen voor bepaalde poses zijn beter te volgen en je hoeft doorgaans je hoofd niet te breken om op een woord te komen. Alles gaat gewoon vanzelf. Een lokale fotograaf kan het nadeel hebben dat hij/zij niet goed Engels spreekt. Het kan dan zijn dat er miscommunicatie optreed. Dat zorgt voor frustraties en voelt ongemakkelijk aan, iets wat je op je grote dag absoluut niet erbij wilt hebben!
  2. De ervaring: een Nederlandse fotograaf is minstens net zo bekwaam als een lokale/buitenlandse fotograaf. Op het moment dat je een kennismakingsgesprek aangaat, merk je meteen op hoe een fotograaf zich opstelt. Aan de hand van wat er wordt doorgenomen, kan je bepalen of men de nodige ervaring bezit.
  3. Het vertrouwen: hoe goed voel je bij de persoon die je bruiloft, op een destination wedding, moet vastleggen? In de aanloop naar je bruiloft, zal je regelmatig contact hebben met je fotograaf. De dag wordt uitvoerig besproken en je geeft aan wat je belangrijk vindt om op foto’s te zetten. Zie je jezelf dat helemaal via de mail te doen met een buitenlandse fotograaf, of vertrouw je er blind op dat jouw bruiloft zonder voorbereiding geschoten kan worden?
  4. Aansprakelijkheid: wat nou als de foto’s mislukken? Fotograaf komt niet opdagen? Foto’s worden niet geleverd of pas na een ellenlange gevecht over de betaling? In Nederland zal je een geschil toch veel makkelijker kunnen oplossen.  Je weet waar je aan toe bent als je in zee gaat met een Nederlandse fotograaf. Zit je te wachten om terug te gaan naar het buitenland om je verhaal te halen?